triggr marketing, digitális marketing, facebook hirdetéskezelés, Papp László

Facebook kriptovaluta: Libra, mint globális pénznem

facebook kriptovaluta
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: reddit

Azt mondják az Amazon-ra, hogy “The Everything Store” azaz, a “A Minden Boltja”. Ez tény és való: nincs még egy ekkora hatalom az online kereskedelem (eCommerce) világában. Az Amazon teszi ki világszinten az e-kereskedelem 40%-át.

Ha viszont az Amazon a “A Minden Boltja”, akkor a Facebook maga “A Minden”. Csak, hogy tisztán lásd, miről beszélek, pár gondolatjellel leírom, hogy miket “tud” ma a Facebook:

 1. Egy közösségi platform, aminek eszméletlen befolyása van globális téren és közel 2.4 milliárd ember osztja meg rajta havonta a gondolatait.
 2. A Messenger app, ami privát, vagy csoportos beszélgetésre alkalmas kommunikációs csatorna. Üzenetküldési app.
 3. A valaha kifejlesztett legprecízebb és legkifinomultabb hirdetései csatorna.
 4. Egy Marketplace, ami lényegében egy “belső piac/üzlet” a felhasználók számára, ahol mindenki szabadon hirdethet szinte bármit a használt cipőktől a különböző szolgáltatásokon át.
 5. Üzleti oldal létrehozása, ami a cégeknek, vagy akár magánszemélyeknek biztosít egy olyan online megjelenést, ahol értéket tud teremteni a követőik számára.
 6. Csoportok kialakítása, ahol azonos érdeklődésű emberek találkozhatnak, ismerkedhetnek meg. Ilyen helyeken születtek már baráti, üzleti, illetve párkapcsolatok is.
 7. Videó megosztás: valószínű soha nem fogja tudni felvenni a harcot a YouTube-al, de marketing szempontjából ez egy jó pont a Facebook számára. Mivel a videó egyre nagyobb szerepet tölt be a digitális marketing világában (nagyobb konverziót lehet velük elérni), ezért a Facebooknak is érdemes volt nagyobb figyelmet fordítani erre.
 8. Élő adások. Korunk egyik legnagyobb marketing zsenije, Russell Brunson szerint a Facebook Live és az élő webinárok a legerősebb csatornák a közönség megszólítására, illetve a figyelmük megszerzésére.
 9. Instagram. A Facebook 2012-ben megvásárolta az Instagramot kereken egymilliárd dollárért, ami azóta több, mint a 100-szorosára nőtte ki magát. Ez egy fotómegosztó platform, amely felhasználóinak száma jelen statisztikai adatok szerint exponenciálisan nő.
 10. WhatsApp. A Facebook a WhatsApp-et is megvásárolta 2014-ben, viszont ezt már nem kapta meg aprópénzért. Ezért az alkalmazásért a Facebook-nak 19 milliárd dollárt kellett fizetnie. A WhatsApp egy kifejezetten üzenet küldésre kifejlesztett app, aminek jelen pillanatban 1.5 milliárd felhasználója van.
 11. Játékok. A facebook rengeteg fejlesztőnek ad lehetőséget piacra dobni a termékeit azzal, hogy helyet biztosít a számára, illetve hirdetheti azt. Ebben a formában sokkal könnyebben lehet elérni a célközönséget, mint bármi mással.
 12. Állások. Szinte egy az egyben úgy is néz ki, mint mondjuk a jól ismert jofogas.hu álláskereső részlege, vagy épp a profession.hu.

Így lebontva, máris sokkal érdekesebb a dolog, igaz? Na de a bulinak még nincs vége, ugyanis most jön a legérdekesebb:

Facebook kriptovaluta: Libra

Valamikor 2018 júniusában kiszivárgott egy olyan infó, hogy a Facebooknak van egy “titkos terve”, miszerint egy új kriptovalutát fejlesztenek.

Azonban hiteles információk csak mostanában kerültek napfényre, ugyanis idén tavasszal bejelentették, hogy 2020 év elején elindítják a kriptopénz projektet. A rendszerük hasonlítani fog a PayPal, illetve a Bitcoin rendszeréhez.

Céljuk, hogy egy globális kriptopénzt hozzanak létre, amely több csatornán keresztül teszi majd lehetővé a pénzforgalmat. Többek között a Messenger is alkalmas lesz erre, illetve egy Calibra nevezetű app, ami kifejezetten a Facebook pénznemének tranzakcióit fogja lebonyolítani.

Másrészt el akarják érni azt is, hogy online lehessen fizetni bármit, bárhol, bármikor (természetesen amennyiben van internet kapcsolat).

Fontos tudni, hogy bár a technológiája hasonlít, messze sem lesz olyan, mint a Bitcoin

A Facebook azt tervezi, hogy teljes mértékben elkerüli az árfolyam fluktuációt, hogy még véletlenül se lehessen eljátszani ugyanazt, amit a Bitcoinnal. Ennek érdekében a Librát biztonságossá és stabillá teszik, illetve kiterjesztik a fizetőeszköz feletti kontrollt különböző pénzintézetekre is.

libra

Már elég sok pénzügyi és kereskedő cég állt melléjük, többek között a Visa, Mastercard, Paypal, Ebay, Lyft, stb. Ezek a cégek fogják kontroll alatt tartani a Libra tökéletes és zökkenőmentes működését egy “Libra Reserve” nevezetű központi bankszerűségben.

Ez a Libra Reserve egy kosár, ami magát a Librát, az amerikai dollárt, az angol fontot, a japán jent és az eurót fogja magában foglalni. Az elképzelés az, hogy bármelyik valuta értéke csökken vagy növekszik, a Libra árfolyama stabilan marad, mert a többi fedezi.

Ennek köszönhetően az üzletek is nagy valószínűséggel elfogadják majd a Librát, mint fizetőeszközt, mert meg lehet bízni benne. Ez már eleve egy hatalmas előny a többi kriptovalutával szemben, amiknek nincs semmiféle fedezete, illetve az árfolyam ingadozásai is kegyetlenek.

Összegezve

A Facebook mondhatni egy globális hatalommá nőtte ki magát. Ha megfigyeljük elég sok olyan “szolgáltatást” kínál, amire eddig konkrét cégek szakosodtak.

És mindezt egy csomagban. Az ismerkedéstől, az üzenetküldésen keresztül, az álláshirdetéseken át az online fizetésig mindent biztosít. Mi ez, ha nem maga a teljes uralom, maga a minden? Kíváncsi vagyok, hogy ezt meddig fogják engedni.

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt az infó, ne felejtsd el megosztani másokkal is, hátha nekik is jól jön!

Címkék

Légy te is TM tag!

Iratkozz fel a hírlevelemre és tegyél szert (legalább) havi 2-4 marketing ötletre, tippre, vagy taktikára! Értesülj elsőként, amint friss tartalmat jelenítek meg az oldalon!

A gomb megnyomásával elfogadod az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Legújabb bejegyzések

Légy te is TM tag!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és tegyél szert (legalább) havi 2-4 marketing ötletre, tippre, vagy taktikára! Értesülj elsőként, amint friss tartalmat jelenítünk meg az oldalon!

A gomb megnyomásával elfogadod az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: reddit

VÁRJ! Még mielőtt továbblépnél,

hadd adjunk valamit, ami a segítségedre lehet!

Kérj egy ingyenes online marketing auditot és ismerd meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel exponenciálisan növelheted mind az ügyfélkörödet, mind az árbevételedet!

Weboldalunk sütiket használ a hatékonyabb felhasználói élmény érdekében.