triggr marketing, digitális marketing, facebook hirdetéskezelés, Papp László

LastPass: az app, ami megváltoztathatja az életedet

lastpass-borito
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: reddit

Gyűlölöd a jelszavakat? Akkor a LastPass-t neked találták ki. Minden vágyad, hogy ne kelljen folyton begépelgetned a jelszavaidat, ugyanakkor félsz minden általad használt weboldalon “megjegyeztetni” azokat?  A megoldás: LastPass.

Bizalmas dokumentumok, kódok, jelszavak… Nem kell tovább a naptárad hátuljára firkálgatni a belépéshez szükséges adatokat. Próbáld ki a LastPass-t!

Mi az a LastPass és miért érdemes használni?

A LastPass egy olyan online alkalmazás, amely megkönnyíti az életed miközben biztonságossá teszi az érzékeny adataidat, mint  például a jelszavak, bankkártyák, jegyzetek, stb.

Szlogenjük: “Az utolsó jelszó, amire szükséged lesz.”

Persze sosem árt a jelszavaidat amúgy is feljegyezni egy füzetbe vagy egyéb helyre 😀, de a LastPass tényleg elvégzi helyetted a piszkos munkát.

A mai dátummal (2020.04.) közel 18 millió ember és 61.000 cég használja az alkalmazást.

Álljunk meg itt egy pillanatra!

Biztos vagyok benne, hogy első hallásra sok ember számára félelmetes lehet a gondolat, hogy a féltve őrzött jelszavait egy app-re bízza.

Elvégre a jelszavaknak az a lényege, hogy biztonságban tudd és ne add meg senkinek. Miért bíznád ezeket az érzékeny információkat éppen egy applikációra?

Engedd meg, hogy felsorakoztassak néhány érvet:

Havi 960 Ft-ért biztonságosan megoszthatod a jelszavaidat másokkal (Ne ijedj meg, érteni fogod!)

lastpass-hogyan-mukodik

Ahhoz, hogy pontosan megértsd miről is van szó, egy rövid sztorit fogok elmesélni…

Ezt az app-et egy nagyon kedves barátom mutatta meg nekem, amikor egy közös projekten dolgoztunk egy külföldi megrendelőnek.

A megrendelő egyik feltétele a közös együttműködéshez az volt, hogy rendelkezzünk LastPass fiókkal, mert azon keresztül akarja megosztani a belépési adatait a különböző platformokra, amelyeken majd dolgozni fogunk.

Korábban hallottam már hasonló app-ekről, de sosem tudtam elképzelni hogyan működnek, illetve soha nem is ástam bele magam igazán a témába. Egészen mostanáig. 😀

Mivel nem volt más választásunk, ezért természetesen készítettünk egy LastPass fiókot, majd emailben megosztottuk a felhasználónevünket a megrendelővel.

Hamarosan érkezett egy email a megrendelőtől, hogy “X-Y megosztotta veled jelszavát a következőhöz…” – már nem emlékszem pontosan, meg angolul is volt, de a lényege ez volt az üzenetnek.

lastpass-kiberbiztonsag

Nagyon hamar kiderült számomra, hogy pontosan mi folyik a háttérben. Ezzel az app-el képes vagy megosztani a jelszavad úgy, hogy a másik fél ne lássa a konkrét jelszavad, de be tudjon jelentkezni arra a weboldalra, amihez a jelszavát megosztotta veled.

Tehát ha mondjuk nekem feltett szándékom megosztani veled az email fiókomat, de nem akarom, hogy ismerd a jelszavam (mert mondjuk máshol is használom ugyanazt a jelszót – ami mondjuk öreg hiba, de most nem ez a sztori lényege -, akkor egész egyszerűen a LastPass applikációján keresztül megoszthatom veled úgy, hogy csak a pontokat látod a bejelentkezésnél.

Mondjuk tudod, hogy az email címem laszlo@triggr.hu és elkezded beírni azt a bejelentkezési felületen, a LastPass automatikusan felajánlja neked a jelszó kitöltését, de a jelszót magát nem láthatod.

Olvass tovább és hamarosan minden kristálytiszta lesz a számodra!

Nézzük, hogy pontosan mire is van szükségünk a rendszer működéséhez:

1. Fiók létrehozása

Először is létre kell hozni egy fiókot a LastPass weboldalán (ingyenes). Erre a linkre kattintva akár rögtön meg is teheted.

Láthatod, hogy van egy ingyenes verziója, ami szerintem egy eszméletlenül jó dolog és a legtöbb ember igényeit tökéletesen kielégíti. A legdrágább csomagja sem nevezhető éppenséggel drágának, nem egészen 1.300 Ft/hó.

A “Pricing”-ra kattintva nézheted meg, hogy melyik csomag mennyibe kerül és melyik csomag mit tud. 

Továbbá az árazás mellett balra a “How It Works” menüpont részletesen leírja az egész rendszer működését és azt, hogy mitől rettentően biztonságos ez az egész.

Igaz, hogy az app-hez még nem fejlesztettek magyar nyelvű kiegészítőt, de egy Google Fordítóval mindent meg lehet oldani.

Nézzük, hogyan néz ki mindez a gyakorlatban:

lastpass-regisztracio

Mint mindenhol, itt is szükséged lesz egy email címre és egy nagyon erős jelszóra. Mint ahogy a cikk legelején már kitértem rá, mostantól kezdve csak erre az EGYETLEN jelszóra (Master jelszó) lesz szükséged, az összes többit megjegyzi (vagy generálja) és megőrzi a LastPass.

Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve soha-sehova nem kell már beírnod a jelszavaid, az app mindent automatizál.

A jobb oldalon láthatod, hogy hogyan kell kinéznie egy megfelelő jelszónak: legalább 12 karakter hosszú, legalább 1 számot, egy kisbetűt és egy nagybetűt tartalmazzon, továbbá ne szerepeljen benne az email címed semmilyen formában.

Megjegyzés: én a biztonság kedvéért pl. szimbólumokat is használok, de erre később még hozni fogok egy példát.

2. Chrome/Mozilla/Safari bővítmény

lastpass-sikeres-regisztracio

A sikeres regisztráció után egyből kérni fogja, hogy telepítsd a bővítményüket a böngésződhöz. Enélkül nem fogod tudni használni az alkalmazást, hiszen ez fogja majd automatizálni a jelszókitöltéseket.

Miután az “Install LastPass” gombra kattintottál az oldal átirányít a letöltési oldalra, ami nálam (Google Chrome) valahogy így néz ki:

lastpass-bovitmeny

Mivel nekem már telepítve van, ezért az “Eltávolítás a Chrome-ból” gomb jelenik meg, viszont neked a “Hozzáadás a Chrome-hoz” gomb kell, hogy megjelenjen. Kattints a gombra, a többi automatikus.

Láthatod, hogy 4.5 csillagos értékelést kapott több, mint 29.000 felhasználótól és több, mint 10 millióan töltötték már le ezt a bővítményt. Ez eléggé bizalomgerjesztő! 🙏

lastpass-bovitmeny

Miután a bővítmény telepítésre került a jobb felső sarokban (Chrome) meg fog jelenni az a kis ikon, ami most nálam szürke háttérrel és 3 fehér ponttal jelentkezik.

Ennek a színe változni fog, amikor már bejelentkeztél, de a lényegen nem változtat.

Itt beírod az email címed és a Master jelszavad és kiválaszthatod, hogy ezek közül mit jegyezzen meg a bővítmény az adott számítógépen: emailt, jelszót, vagy mindkettőt.

Ha megengedsz egy javaslatot, a saját számítógépeden az emailt érdemes megjegyeztetni, hogy ne kelljen minden alkalommal bírni, a jelszót semmiképp sem. Nyilvános helyen, mint mondjuk a munkahelyed, stb. semmit sem jegyeztetnék meg.

Majd ezután bekerülsz a Saját fiók felületre, amit a LastPass “Vault”-nak, azaz páncélteremnek nevez.

Gyakorlatilag készen is vagyunk. Nézzük meg, hogy hogyan kezdjük el használni a rendszert.

Hogyan tudsz jelszavakat feltölteni?

Ezt kétféleképpen tudod elérni: az egyik, ha manuálisan veszed fel a különböző platformokra a felhasználóneveket és a hozzájuk tartozó jelszavaidat.

A másik (ami szerintem egyszerűbb és ésszerűbb), hogy minden egyes weboldalra való “első” bejelentkezéskor automatikusan elmenteted a LastPass bővítménnyel a jelszavaidat. Nézzünk példát mindkét lehetőségre:

Kezdjük az elsővel: manuális jelszó megadása a páncélteremben

lastpass-pancelterem

Így néz ki a páncéltermed. Bal oldalt az összes menüpont és lehetőség, fent jobb oldalt a személyes fiókod beállításai, illetve jobb oldalt lent az “Új hozzáadás”.

Kattints bal oldalt a “Passwords”-re, majd egy “Add Item” jobb oldalt lent (vagy akár a + ikonra). Ezután a képen látható ablak fog megjelenni.

Írd be a weboldal címét a URL helyére (pl. www.facebook.com), majd adj egy nevet ennek a mentésnek (a mi esetünkben Facebook).

A Username lesz a felhasználóneved – ez mindig attól függ, hogy az adott weboldalon mi a felhasználóneved. Ez lehet egy sima becenév, de lehet az email címed is. A Facebook esetén a telefonszámod is lehet. Mindenhol más.

Az utolsó lépés pedig természetesen a jelszó megadása. Ez az a jelszó, amit az adott oldalon (jelen esetben Facebook) használsz.

Majd mindezt a “Save” gombbal elmented és legközelebb, amikor a Facebook oldalára landolsz, valahogy így fog kinézni a dolog:

lastpass-bejelentkezes-pelda

Láthatod, hogy megjelent egy-egy szürke ikon pontokkal a jelszónál és a felhasználónévnél.

Amennyiben mindkettőt megadtad a páncélteremben, úgy elég ha rákattintasz az “E-mail vagy telefon” alatt a kis szürke ikonra, majd felugrik egy ablak amire ha rákattintasz, egyből kitölti helyetted a megadott felhasználót és jelszót.

A második lehetőség: automatikus kitöltés

lastpass-bejelentkezes

Ehhez nincs szükség a páncélteremre és ahogy az előbbi példánál maradjunk, írd be a böngészőbe, hogy facebook.com és kezdd el beírni a felhasználóneved és jelszavad.

Miután beírtad ezeket és nyomtál egy Entert (vagy Bejelentkezést) a jobb felső sarokban automatikusan fel fog ugrani a fenti képen látható ablak.

Kattints az “Add” gombra és gyakorlatilag ezzel a mozdulattal már fel is vetted a felhasználónevet és jelszót a páncéltermedbe.

Ez a metodika minden létező weboldalon érvényes és hasonlóképpen fog kinézni. FONTOS!, hogy számítógépes programokra ez nem érvényes, hiszen ez egy böngésző bővítmény.

Nézzünk még néhány fontos elemet.

Jelszó generálása

Azért is imádom ezt az app-et, mert nem kell törnöm a fejem egy erős jelszó kialakításában, hiszen a LastPass erről is gondoskodik.

Amikor egy új regisztrációhoz kerülsz, vagy épp jelszót cserélnél, akkor “megkérheted” az app-et, hogy generáljon neked különböző fokozatú jelszavakat, valahogy így:

lastpass-jelszo-letrehozasa

Miután elkezded kitölteni a regisztrációhoz szükséges adatokat, a jelszó résznél majd felbukkan egy kis lakat ikon, amire rákattintva a képen látható ablak fog felugrani.

Itt kiválaszthatod a jelszó hosszúságát (Password length), erősségét (ajánlatos az összeset kipipálni), illetve az “All characters”-t is érdemes bejelölni, hiszen így számokat, betűket és szimbólumokat is fog használni.

A zöld csíkozás mutatja a jelszó erősségét és láthatjuk, hogy ez egy elég erős jelszó. Amennyiben neked is tetszik a jelszó, úgy nyomd meg a “Fill Password” gombot és már meg is van a regisztrációhoz a jelszavad.

Ezután ugyanúgy, mint korábban, a bejelentkezés után a jobb felső sarokban felugrik egy ablak, hogy hozzáadhasd a jelszót a páncéltermedhez a korábban tárgyalt módon. Az “Add” gombbal tudod hozzáadni.

Jelszavak megosztása

Emlékszel még a sztori elejére, hogy hogyan is találkoztam ezzel az alkalmazással? Igen, egy közös projekten dolgoztunk egy kedves barátommal és a megrendelő biztonságos módon akarta megosztani velünk a jelszavát.

Nézzük meg, hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban a LastPass esetében:

Fontos! Ahhoz, hogy megosztani is tudjuk jelszavainkat elő kell fizetni legalább a Prémium csomagra, ami jelen pillanatban 960 Ft/hó.

Nos, először is kattints a bal oldalon található “Sharing Center”-re, majd a “Shared with Others”-ra, végül a + gombra a jobb alsó sarokban.

lastpass-jelszo-megosztasa

A + gomb megnyomása után ez az ablak fog felugrani. A “Recipient Email Addresses” alá írhatod azokat az email címeket, amelyek tulajdonosaival meg akarod osztani a jelszavad.

Jobb oldalt az “Items to Share” alatt pedig kiválaszthatod, hogy pontosan melyik hozzáférést akarod biztosítani az illető számára. Gmail? Facebook? Canva? Pinterest? A lefelé mutató nyílra kattintva választhatod ki ezeket.

Megjegyzés: az “Allow Recipient to View Password”-ot bepipálva ENGEDÉLYEZED a jelszó feltárását (igen, adódhatnak olyan helyzetek, amikor konkrétan a jelszót akarod megadni valaki másnak – ez a felület egy biztonságos módja ennek).

Ha nem akarod, hogy az illető akivel megosztod a jelszót lássa a jelszavad, akkor NE PIPÁLD BE!

Bővítmény használata a böngészőben

lastpass-bovitmeny

Ha rákattintasz a böngésződben található LastPass ikonra, ami a jobb felső sarokban van, akkor ez a menü fog megjelenni. Nem akarok elmélyülni a különböző lehetőségekbe, de mindenképp szeretnék pár szót ejteni róluk.

Open My Vault – Páncélterem megnyitása.

Recently Used – Nemrég használt (megmutatja a legutóbb használt jelszavaidat).

All Items – Az összes elmentett jelszavad, bankkártyád stb. anélkül, hogy meg kéne nyitni a páncéltermet.

Add Item – Tétel hozzáadása.

Generate Secure Password – Biztonságos jelszó generálása (mint ahogyan a fenti példában).

Account Options – Gyors elérése a felhasználói fiókodnak.

Végső gondolatok

Úgy gondolom, hogy ebben a cikkben kitértem a LastPass lehető legfontosabb elemeire, de ha kérdésed adódik,, keress bizalommal a laszlo@triggr.hu email címen, vagy akár Messengeren, mert nagyon szívesen segítek!

Használd? Ne használd? Most mi legyen?

Személy szerint én az első pillanattól kezdve beleszerelmesedtem ebbe az appba, hiszen nagyon sok platformot használok és rengeteg jelszavam van, amit jobb, ha nem nekem kell folyton beírogatni, de még akár be copy-paste-elni se.

Tiszta szívemből tudom ajánlani az alkalmazást, mert rengeteg időt spórol nekem nap, mint nap. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom elmondani azt is, hogy csak azért tudok felelősséget vállalni, amit leírtam, az app biztonságosságáért nem.

A LastPass mindent megtesz a jelszavak, vagy a különböző elemek biztonságáért és rengeteg pozitívumot is hallani a cégről, de a hiba lehetősége, mint bárhol máshol, itt is fennállhat.

Ezért mindenki saját felelősségre használja, hiszen világunkban semmi sem “atombiztos”.

Apropó, ha már kiberbiztonság és távmunka, akkor vess egy pillantást erre a cikkre, amelyet a TeamViewer-ról írtam, hogy megtudd, hogyan segíthet neked valaki online feladatokat elvégezni távolról úgy, hogy közben nem kell fizikailag érintkeznie a számítógépeddel.

#dummytech

Köszönöm, hogy elolvastad! Ha úgy gondolod, hogy hasznos volt az infó, ne felejtsd el megosztani másokkal is, hátha nekik is jól jön!

Címkék

Légy te is TM tag!

Iratkozz fel a hírlevelemre és tegyél szert (legalább) havi 2-4 marketing ötletre, tippre, vagy taktikára! Értesülj elsőként, amint friss tartalmat jelenítek meg az oldalon!

A gomb megnyomásával elfogadod az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Legújabb bejegyzések

Légy te is TM tag!

Iratkozz fel a hírlevelünkre és tegyél szert (legalább) havi 2-4 marketing ötletre, tippre, vagy taktikára! Értesülj elsőként, amint friss tartalmat jelenítünk meg az oldalon!

A gomb megnyomásával elfogadod az Adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Megosztás itt: reddit

VÁRJ! Még mielőtt továbblépnél,

hadd adjunk valamit, ami a segítségedre lehet!

Kérj egy ingyenes online marketing auditot és ismerd meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel exponenciálisan növelheted mind az ügyfélkörödet, mind az árbevételedet!

Weboldalunk sütiket használ a hatékonyabb felhasználói élmény érdekében.